11 provocari pentru perioada urmatoare!

Distribuiți:
10-provocari-ilie-dragan

„Romania o duce din ce in ce mai bine! Exista perioade in viata romanilor,  cand acestia o duc extraordinar de bine, au incredere maxima in tot ceea ce se intampla si speranta renaste mai ceva ca facerea lumii – acestea sunt perioadele din preajma campaniilor electorale! Este momentul in care valul de adrenalina declansat de cat de bine o sa fie, intuneca ratiunea si obiectivitatea si face ca totul sa para extraordinar!  Pare ca singurul timp al verbelor este viitorul, ca ceea ce am trait pana acum nu a fost ce trebuie si viitorul abia acum incepe, pentru ca acum s-au gasit solutiile magice! De fapt acest restart programat la fiecare 2-3 ani genereaza doza de speranta ce ajunge pentru a traversa perioada urmatoare !”

Revenim la lucruri mai concrete despre managementul investitiilor si va propun o lista cu 10 provocari (crize) majore in urmatoarea perioada. Bineinteles ca aceasta lista nu este exhaustiva si ea poate fi imbunatatita pe masura ce situatia progreseaza ( se clarifica pentru unii – complica pentru altii) :

 1. Criza de management – desi nimeni nu vorbeste raspicat de existenta si impactul acesteia, exista o criza majora in ceea ce priveste managementul companiilor!  nu este valabil doar pentru cele de stat ( interferate ca numiri, competente, indicatori de performanta – lipsa) dar si pentru companii private pentru ca indiferent cat de buna este ideea, oportunitatea in piata, trendul in industrie, ceea ce face diferenta intotdeauna este managementul; un indicator al performantei manageriale romanesti la nivel de corporatii, nu indivizi (ca aici stam bine :)), poate fi numarul de firme romanesti care au reusit sa faca business in afara tarii ( nu cei care lucreaza pentru strainatate ci firmele care si-au deschis puncte de lucru si reusesc sa produca valoare in afara tarii!); nu cred ca stam prea bine la acest capitol si am inceput cu ea pentru ca ea va fi cumva legata de toate cele ce urmeaza!
 2. Achizitiile publice – noua lege a achizitiilor publice, spun noua desi a fost aprobata in primavara acestui an, va crea mari dificultati in desfasurarea activitatilor si implementarea investitiilor pentru ca sistemul administrativ nu este pregatit sa planifice anual si multianual !  Nu este pregatit sa planifice pentru ca:
  • activitatile din administratie nu au descrise in clar procesele de business, astfel incat sa poata cu usurinta a fi identificate resursele necesare desfasurarii activitatii pentru anul urmator;
  • sistemele IT suport nu sunt atat de „suport” pe cat ar trebui astfel incat generarea consumurilor si urmarirea resurselor sa nu ridice atat de multe probleme
  • cultura organizationala este extraordinar de puternica si rezistenta la schimbarea de orice fel
  •  modul de evaluare pe ceea ce inseamna oferta tehnica pe ciclul de viata al produsului/investitiei va crea poate cel mai mare risc in implementarea acestei legi deoarece nu exista la aceasta data in romania numarul de specialisti pregatiti sa isi asume o evaluare tehnica corecta pe ciclul de viata al investitiilor, precum prevede legea (dar poate ma insel si clarificarile care vor veni sau vreun ghid de indrumare va face lumina !)
 3. Provocarea specialistilor in constructii – un domeniu care ar trebui sa sigure o mare parte a locurilor de munca si o contributie importanta la PIB da semne de oboseala inainte de a incepe – dupa ani in care constructiile au fost apanajul unor lupte politice si mai putin centrate pe competitivitate, in care  specialistii cu experienta au fost treptat eliminati din industrie prin limitarea accesului sau plati insuficiente sau conditionate  a venit momentul in care acest lucru se va resimti cu adevarat in mod negativ; desi cu un puternic impact datorat noilor tehnologii, industria nu va avansa la ritmul preconizat de nivelul investitional pentru ca va fi limitata de existenta specialistilor care sa lucreze studiile de specialitate si sa intocmeasca documentatiile tehnice; va exista presiunea fondurilor investitionale disponibile si ne vom trezi, daca nu suntem atenti, din nou in situatia in care documentatii tehnice vor fi elaborata in 1 luna si executate in 4 ani datorita neconcordantelor dintre documentatia tehnica si realitatea din teren! ( cat priveste cresterile anuntate sau statisticile trebuie sa le interpretam cu atentie si sa ne uitam intotdeauna la trend,  la nivel absolut, la etalon si cu cine faci comparatia pentru ca daca crestem de la 90 la 99 cresterea este de 10 % dar ghic ce – nivelul minim e la 200!!!)
 4. Forta de munca „blue collars” – in sensul insuficientei acesteia pentru principalele industrii pregatite sa absoarba investitii  – nivelul investitional prognozat pentru urmatorii ani (se vehiculeaza si 100 de miliarde de euro pana in 2020) se va lovi de  insufiecienta fortei de munca – spre exemplu- numarul de muncitori existenti in constructii la aceasta data nu permite executia tuturor proiectelor aflate in diverse masterplanuri sau planuri strategice chiar daca banii s-ar da de maine; cred ca e nevoie de cel putin o dublare a numarului acestor muncitori  pentru a reusi sa derulam toate proiectele pe care unii sau altii le promit!
 5. Educatia  – discutia devine cu adevarat dureroasa pentru ca pentru a provoca si promova o schimbare adevarata e nevoie de o perioada lunga de timp si nu stim daca mai avem acest timp; sistemul educational se confrunta cu provocari majore atat pe continut (ce preadam) cat si pe proces (cum predam si ce resurse folosim); solutia nu este sa reducem decalajul ci sa tintim direct acolo unde cei avansati doresc sa ajunga in 5-10-20 de ani ( asa cum se spune in sport pasa pe pozitie viitoare :)); si singurul mod in care se poate face acest lucru este – INOVAREA ( incrementala sau disruptiva – dupa caz)!
 6. EARTHS – batalia pe resurse naturale – nu intru in amanunte ca stiti ce batalii exista la nivel geostrategic; voi enumera doar – Marea Neagra, Subsol (metale rare), Fond forestier, Rauri si Teren agricol!
 7. Resursa umana – in primul rand exista discrepante majore intre ceea ce cere piata muncii si ceea ce pregateste scoala pentru ca sistemul educational pare sa fie creat pentru cantitate in detrimentul calitatii; in al doilea rand globalizarea a provocat extraordinar de mult piata muncii si a determinat schimbari sau modificari de competente in majoritatea industriilor; in al treilea rand in cazul educatiei petru adulti am asistat la o sinucidere programata a pietii – cand  daca vrei sa distrugi o piata fie diminuezi nevoia, fie cresti exponential oferta, inunzi piata respectiva cu produse (subventioante in cazul nostru) astfel incat sa consumatorul final nu mai poate face diferenta intre produse; produsele subventionate  educa consumatorul intr-o directie mult departata de ceea ce inseamna competitivitate; cam asta se intampla cand oamenii primesc bani sa vina la cursuri in loc sa plateasca pentru asa ceva; cand nu platesti se intampla cateva lucruri in mintea consumatorului de educatie (adulti):
  • daca ne plateste sa venim la cursuri inseamna ca au nevoie de noi
  • sensul cursului e deturnat in sensul in care se doreste doar organizarea cursului si mai putin ce se intampla acolo
  • cursul devine un schimb de monetar pentru prezenta
  • din acel moment orice curs va trebui sa aiba aceleasi caracteristici minime (adica sa fii platit ca sa vii la curs
 8. „Value Drain” – initial am scris Brain Drain dar consider ca fenomenul de Brain Drain poate avea loc (si chiar are loc si il veti observa cu atentie la domeniul IT)  si fara ca persoanele sa plece din tara si asa a aparut „Value Drain”; lipsa de competitivitate datorita sugrumarii IMMurilor si conditiilor prohibitive pentru finantare face ca intreaga resursa umana si capabilitatile nationale sa fie impiedicate  sa se dezvolte articulat pe tot lantul valoric pana la Clientul final ! Un rol extraordinar important il au institutiile financiare nationale si nu numai care delimiteaza foarte clar „pana unde trebuie sa ne intindem plapuma”; ca sa poti deveni competitiv intr-o piata globala va trebui sa ai cel putin aceleasi conditii de finantare ca o companie straina, dar acest lucru nu se intampla si costul finantarii este cu cel putin cateva procente – uneori chiar cu 2 cifre in defavoarea firmelor cu capital romanesc – este ca si cum alergam la o cursa de de 50 m dar ….scuze voi trebuie sa alergati 60 de m!
 9. Echitate sociala – La aceasta data exista diferente atat de mari intre clase sociale, castiguri si efortul educational sau de munca pentru acele castiguri (unii nu muncesc deloc sau au doar dreptul de a primi bani), incat a devenit un fenomen destructiv pentru natie ( rar iti este data sa vezi cum categoriile sociale si profesiile se razboiesc unele cu altele, precum si modul in care se distribuie veniturile in cadrul aceleasi profesii sau modul in care castele profesionale isi apra, creioneasa, voteaza beneficii in defavoarea celorlalti).
 10. Teritorialitate  – vremuri dificile vor veni pentru ca discrepantele dintre regiuni se vor accentua, polarizarea va creste si actiunile provocatoare din zona EuroAsia se vor intensifica ca urmare a tendintelor globale  – migratie, repozitionare Turcia, rezultatul alegerilor din SUA, UE incotro? – care UE?…
 11. Competitivitate – da, asta e adevarata problema pentru ca orice se poate remedia daca esti competitiv si la aceasta data, nu doar ca nu stim care sunt domeniile in care vrem sa performam dar nu am identificat initiative strategice  in acest sens; iar acestea cand vor aparea, daca vor aparea, nu vor putea fi sustenabile daca nu se rezolva si parte din problemele legate de educatie, resursa umana, management si „value drain” descrise sumar mai sus.

Daca doriti sa criticati, completati  sau comentati va rog sa o faceti cu incredere pentru ca voi raspunde tuturor :).

 

Distribuiți:

Lăsați un răspuns