ILIE DRAGAN -10 recomandari despre cum sa obtineti certificarea PMP din prima incercare !

Distribuiți:
ilie-dragan_2

Ca urmare a cererii unor aspiranti la cea mai inalta certificare internationala in domeniul managementului de proiect, care mi-au marturisit ca si-ar fi dorit sa stie mai multe despre cum sa se pregateasca pentru examen pana la venirea la curs,  m-am hotarat sa impartasesc cateva din cele mai importante recomandari pe care le fac in timpul cursului de pregatire a examenului de certificare PMP EXAM PREP cu ILIE DRAGAN ,dezvoltate pe metodologia Rita Mulcahy:

 1. „Nu asteptati cursul pentru a incepe pregatirea!” – pregatirea trebuie sa inceapa cu cateva saptamani inainte de curs; este de preferat sa parcurgeti pana la curs unul din manualele de pregatire; Noi recomandam PMP EXAM PREP by Rita Mulcahy ultima editie, care face parte din pachetul de baza precum si un material online de aproximativ 3 ore.
 2. „Pentru examen nu trebuie sa invatati PMBoK!” – PMBok este unul din manualele indicate  pentru pregatirea  acestui examen. Acest lucru inseamna pe de o parte ca este un manual ce trebuie avut in vedere in pregatire , dar trebuie sa mentionez ca intrebarile, in special cele situationale au raspunsurile concepute astfel incat, uneori PMBoK-ul nu este de ajuns pentru a raspunde corect; dificultatea provine si din faptul ca PMBoK descrie procese iar 75% din intrebari sunt situationale!
 3. „Nu folositi prea multe surse de invatat!” – prea multe materiale de pregatire vor crea confuzie si nu veti sti niciodata care este abordarea corecta. Noi spunem ca pentru a lua examenul din prima incercare este de ajuns sa cititi manual PMP EXAM PREP by RITA, ceea CE VA INDICAM noi din PMBoK – sunt cateva zeci de pagini doar, sa veniti la curs si sa utilizati softul PMP FASTrack pentru a va familiariza cu intrebarile si modul de atacare a intrebarilor!
 4. „Invatati LOGIC!” –  Cursul predat de noi  arata si demonstreaza logica proceselor de management de proiect si modul in care acestea interactioneaza astfel incat sa nu fiti nevoiti sa le memorati, pentru ca nu veti putea face cu usurinta legatura intre situatia descrisa in intrebare si teorie; usurinta este data de faptul ca notiunea a fost asimilata in mod logic astfel incat va ramane permanent inteleasa si va fi cu usurinta folosita in alegerea raspunsului corect.
 5. „NU MEMORATI INPUTURI SI OUTPUTURI!!!” – desi pare cumva in aceiasi nota cu recomandarea 4, este totusi o alta abordare pentru ca aici ne referim strict la procesele de project management. Trebuie sa intelegeti ca in PMBoK sunt prezentate DOAR principalele inputuri si outputuri de la procese, astfel incat raspunsurile corecte s-ar putea situa in afara informatiei prezentate in PMBoK la input sau la output.
 6. „INTELEGETI LOGICA si CRONOLOGIA proceselor de PLANIFICARE!” – dupa cum se stie 24% din intrebari adica un sfert din totatalitatea examenului este focusat pe grupul de procese de planificare; acest lucru este o foarte mare oportunitate pentru aspirantii la certificarea PMP deoarece, in conditiile in care ai inteles logica planificarii proiectelor, gradul de dificultate a intrebarilor aferente acestui grup de procese nu este foarte mare si mare parte din examen este rezolvat 🙂
 7. „Intelegeti  pasii procesului de management integrat al schimbarilor!” sunt aproximativ 20 de intrebari la examen care testeaza intelegerea notiunilor si modului in care se petrec schimbarile in proiecte!
 8. „Invatati definitiile termenilor ce apar in glosarul PMBok!”  acest lucru este critic in conditiile in care acest examen in limba engleza este un examen de detaliu; fiecare notiune trebuie clar inteleasa; daca o notiune nu este clar inteleasa, putem fi in situatia in care sa gresim 5-6 intrebari din cele 200 ceea ce uneori este diferenta intre PASS si FAIL!
 9. „Constientizati faptul ca e un examen foarte DIFICIL!” – daca va ganditi cand ati sustinut un examen de 4 ore (daca mergi la toaleta e pe timpul tau!), in limba engleza, cu 200 de intrebari care au chiar si mai multe raspunsuri corecte, dar tu trebuie sa il alegi pe cel mai corect, probabil ca veti spune NICIODATA ! Asa este, putine examene sunt atat de complexe! Este un examen dificil in care trebui sa dai dovada de concentrare maxima, pentru care trebuie sa cunosti foarte bine limba engleza, sa ai experienta in proiecte care sa-ti permita sa identifici cu usurinta, ceea ce se descrie si urmareste in intrebare!
 10. „NU faceti cursul de pregatire doar pentru cele 35 Contact Hours, URMATI cursul pentru a LUA EXAMENUL!” – am intalnit multe persoane care au mers la cursuri de pregatire doar pentru ca li s-a parut ceva mai deosebit, fara insa sa urmareasca obtinerea imediata a certificarii; acest lucru, in opinia mea, este o greseala pentru ca acest curs NU TREBUIE sa fie un curs de BASIC project management, este un CURS de ADVANCED project management din punct de vedere al continutului dar cu obiectiv pe obtinerea certificarii, NU pe imbunatatirea abilitatilor practice de a conduce proiecte! De fapt noi avem atat de mare incredere in PMP EXAM PREP cu ILIE DRAGAN, dupa metoda RITA incat va garantam, in conditiile in care respectati planul de pregatire agreat, ca daca nu obtineti certificarea la prima incercare noi vom suporta costul reexaminarilor pana la returnarea totala a costurilor!

Daca considerati ca aceste recomandari sunt folositoare va rog sa le distribuiti celor care si-au propus sa obtina certificarea PMP!

Daca aveti intrebari va rog sa-mi scrieti la adresa ilie.dragan@eupc.ro sau sa ma contactati pe Linkedin – Ilie Dragan.

Vor urma si alte articole cu recomandari pentru obtinerea certiticarii PMP din prima incercare!

 

Cu drag,

Ilie Dragan, DBAc, MBA, PMP

 

 

Distribuiți:

Un comenariu

 1. Gigi 31 octombrie 2016 la 07:43 Răspunde

  Deși este un examen GREU și important, PMP (după PMBOK 5- deocamdată … vine și PMBOK6 (în curând)), trebuie să adaug că în viața de toate zile, mai trebuie ceva. Găsim la PMI: managementul de program, managementul de portofoliu și OPM3 (ca standarde de bază), plus multe ghiduri practice și standarde operaționale.

  Inscrierea ca membru PMI (www.pmi.org) dă dreptul de a le vedea și accesa pe toate.

  Personal, cred că pentru ”a stăpâni lumea” mai trebuie ceva. Recomand BABOK și OMBOK. Cu aceste două cărți, se închide cercul: Analiză-PPP-Operațiuni

Lăsați un răspuns