Dezvolta-te armonios! 10 motive pentru care trebuie sa eviti creditele cand vrei sa pornesti o afacere sau sa te dezvolti

646
0
Distribuiți:
Ilie Dragan

M-am gandit mult daca sa scriu sau nu acest articol, pentru ca lasand la o parte importanta temei , nu stiam, avand in vedere ciocnirile mele cu sistemul bancar, daca voi reusi sa fiu obiectiv. Mi-am dat totusi seama ca experienta si ceea ce cred eu ar putea sa-i ajute si pe altii, asa ca iata, in opinia mea, cele 10 motive pentru care, in Romania, trebuie sa eviti creditele:

 1. Businessul si antreprenoriatul sunt despre pasiune! Este despre a crede in ceva, in ciuda tuturor obstacolelor posibile, pana la capatul lumii si inapoi! Bancile „nu au inima”, ti se cere o evaluare facuta cu ceva vreme inainte, atat de inainte ca e posibil ca intre ceea ce a fost atunci si ceea ce este acum sa fie o prapastie uriasa, dar „asa ni se cere” :). Succesul este daca toti cei care fac parte din business (inclusiv noul-intrat partener) impartasesc aceiasi pasiune, in caz contrar, la cea mai mica adiere, cel fara pasiune, isi ia jucariile lui, posibil si pe ale tale si pleaca! Daca vrei sa porti o discutie clarificatoare, lamuritoare si constructiva, va trebui sa astepti sa discuti cu cei din „centrala”!
  2. Intelegerea businessului! Si aici suntem extrem de divergenti: pentru ca eu stiu foarte multe despre businessul propriu, industrie, potential sau inovare iar de partea cealalta vom regasi cateva analize ale industriei si o atitudine care mai mult franeaza decat dezvolta!
  3. Ce este timpul? In mod clar, fiecare are definitia lui: eu stiu ca „momentum is an asset”, adica trebuie sa fructific fiecare clipa si eventual sa imi creez avantaj din ocuparea sau pozitionarea corecta la timp, pe cand de partea celalta nu vom gasi o definitie, ci doar remarci sau reguli de tipul ” mai trebuie sa asteptati, inca nu a sosit aprobarea, ati intarziat cu rata, de ce nu sunt bani in contul de rambursare?” adica o cu totul alta perspectiva, centrata pe obiectivele lor, de multe ori in contradictie cu ale tale in dinamica businessului.
  4. Parteneriat – nimic nu este ceea ce pare! Multe reclame proclama parteneriatul, faptul ca ne vom dezvolta impreuna, ca ei sunt exact ce ne trebuie – sloganuri facute sa atraga si sa exploateze nevoia de finantare a oricarui antreprenor la inceput de drum sau a unuia ce doreste sa se dezvolte. In fapt, cand ai nevoie de finantare, ai nevoie de bani, de resurse deci, ca orice definitie, cel care iti pune la dispozitie resursele este un prestator pentru tine! Atunci, de ce se comporta si impun tot de la contract si conditii, pana la cand au timp pentru tine? Atitudinea noastra este gresita si trebuie tratati ca un furnizor important, dar care totusi trebuie sa se incadreze in ceea ce vrei tu! Si nu uita, el nu este partenerul tau, este un Prestator, care in momentul in care demarezi relatia cu el, iti va „controla” atat de tare businessul, si ii va creste puterea de negociere atat de mult in raport cu tine prin prisma informatiilor la care are acces (normal ca tu i le pui la dispozitie, parte din regulile de acordare si monitorizare) incat raportul de forte se schimba net in favoarea lui!
  5. Obiective divergente – daca obiectivul tau este sa reusesti, sa-ti mentii sau sa-ti dezvolti businessul, sa pastrezi forta de munca sau talentele, al lor nu are legatura cu businessul tau ci doar cu garantiile tale – obiectivul lor este sa isi ia banii inapoi, impreuna cu dobanda aferenta, indiferent de conditii, chiar daca tu ai avut o perioada mai slaba (perfect justificabila economic sau din punct de vedere al dinamicii pietei) sau daca parte din ipoteze nu s-au confirmat partial sau total!
  6. Profit! Aici lucrurile devin mult mai serioase pentru ca tu iti bati capul cum sa reusesti intr-o piata aglomerata, ce eforturi sa faci pentru a castiga clienti, ce resurse ai nevoie, ce sacrificii sa faci pentru a reusi intr-o industrie cu profitabilitate de 15 % (in medie) si vine cineva, care se autointituleaza Partenerul tau, care isi ia toate precautiile si garantiile din lume, si iti ia mai mult de jumatate sau trei sferturi din profit! Altfel spus, intr-un business in care operational, marja de profit este sub 15 %, in momentul in care hotarasti sa iei un credit de la banca, din acel moment. pe perioada acordarii creditului, tu muncesti pentru banca mai mult decat muncesti pentru tine, in conditiile in care toate riscurile sunt la tine! Daca merita, da-i inainte!
  7. Riscurile! Cum se impart riscurile? Normal, invers proportional cu profitul, tu iei riscurile cele mai mari – operationale, economice, valutare si partea cea mai mica din profit, iar ei, exact invers – riscurile cele mai mici (garantiile exced intotdeauna valoarea creditului) si partea cea mai mare din profit – undeva catre 2 cifre! Mai ales ca imprumutul de pe pietele externe, sau banca mama este uneori la 1-2% !!
  8. Inovare! Prin definitie, inovare inseamna sa promovezi ceva nou, sa produci valoare economica din ceva care nu a existat pana la acel moment in forma sau modul gandit de tine! Respectiv nu ai cum sa documentezi in termeni absoluti faptul ca vei avea succes cu certitudine! Afla ca ideile de acest fel sunt un fel de „moarte subita” in acordarea finantarilor si ca totul se opreste, parca nejustificat, pentru ca cel ce analizeaza nu are viziunea si intelegerea corecta a produsului sau serviciului tau!
  9. Adaptare si schimbare! De foarte multe ori, corelat cu industria sau specificul businessului va trebui sa adaptezi sa modifici in timp real furnizori sau solutii, sau sa migrezi pe alta piata sau alt segment de clienti, sa te reinventezi daca e cazul! Crezi ca sunt de acord atat de usor precum ai tu nevoie si in timp real? Niciodata! Este ca si cum ar trebui sa o iei de la capat, de data asta mult mai anevoios pentru ca puterea de negociere este la ei! Astfel, energia ta, in loc sa se consume pe business, va fi deturnata pe a convinge „Furnizorul cu pozitie de Partener dominant” ca ceea ce vrei sa faci este lucrul potrivit la momentul potrivit, ca si raspuns dinamic adaptativ la miscarile pietei!
  10. Nu in ultimul rand pentru ca se poate si fara! Mai ales in industrii unde necesarul de capital nu este semnificativ! Este mai facil, mai sanatos, mai sustenabil, si fara riscuri pentru business, ca un Furnizor, in anumite conditii sa nu iti controleze businessul si sa-ti consume mai multa energie decat businessul propiu-zis. Accesul la finantare, in loc sa fie un catalizator al dezvoltarii, este o piedica clara, un obstacol care limiteaza, pe cat posibil orice initiativa de inovare sau dezvoltare pe o piata unde competitia (multinationalele sau firmele straine) au acces la capital la dobazi de 1-2%.
  Se poate sa gresesc, se poate sa fiu poate prea dur, si sa nu vad adevaratul efort pe care il fac institutiile de acest tip pentru a sprijini antreprenoriatul autohton, si pentru acest lucru, mea culpa.

Va rog sa criticati sau nu cele de mai sus, pentru ca doar asa, prin critica, ma veti ajuta sa vad lucrurile mai clar!

PS. Am cativa prieteni care s-au bucurat foarte mult de recentele mariri salariale pentru ca, in sfarsit pot sa-si plateasca ratele la timp si sa nu mai aiba penalizari.

Distribuiți:

Lăsați un răspuns