ILIE DRAGAN – Alte 10 RECOMANDARI despre cum sa obtineti certificarea PMP din prima incercare !

Distribuiți:
1dx_4809

Continuam cu seria de recomandari despre modul in care trebuie sa va pregatiti pentru examenul de certificare internationala PMP:

11. La EXAMEN mergi doar daca esti PREGATIT! Examenul testeaza cunostintele de project management, aplicarea acestor cunostinte si capacitatea de analiza in context a informatiilor prezentate. Una fara cealalta creeaza mari probleme de intelegere a intrebarilor sau a raspunsurilor! Este adevarat ca un project manager cu experienta poate sa rateze sau ca o persoana care stie foarte bine teoria are dificultati in a o aplica pentru a raspunde daca nu are experienta in proiecte reale! Sa fii pregatit pentru examen presupune sa ai experienta reala in proiecte ( de preferat ca si project manager) de minim 4-5 ani ( chiar daca criteriul de eligibilitate e fixat la aproximativ 3 ani) , sa stii foarte bine teoria si sa fii pregatit (sa ai o strategie)  pentru toate tipurile de intrebari de examen ( vom discuta acest aspect intr-o postare viitoare). De altfel, noi nu acceptam la curs persoane care nu sunt pregatite pentru acest EXAMEN, acestea primind recomandarea fie sa amane cursul, fie sa aleaga certificarea CAPM!

12. Mergi la EXAMEN in maxim 60 de zile dupa CURS!

Ideal este sa mergi la examen in primele 30 de zile dupa finalizarea cursului nostru de pregatire, dar se poate prelungi aceasta perioada la maxim 60 de zile. Momentul examenului este foarte important pentru ca trebuie sa fii pregatit ca pentru o perioada de aproximativ 4 luni (1 luna inainta – 3 dupa curs sau 2 inainte si 2 dupa) sa fii focusat (cateva ore pe zi) pe acest examen! Astfel, cand te inscrii la curs, gandeste-te daca poti aloca acest timp, si daca raspunsul e negativ, AMANA cursul pana cand poti sa aloci timpul necesar pregatirii! In caz contrar, toate notiunile, „tips&tricks”, strategii de raspuns la intrebari vor fi incet-incet uitate si cursul isi pierde din eficienta, iar pregatirea devine mai dificila!

13. Examenul este despre „LARGE PROJECTS!” ! Ca orice lucru care vine din America, si acesta este marcat de principiul „Think Big!”. Ce inseamna acest lucru pentru examen si cum ar trebui sa va raportati la el? In primul rand, niciunul dintre noi (cred) nu a fost project manager la ceea ce in acest examen se numeste Proiect, respectiv acel proiect care are resurse din mai multe tari, un buget estimat de peste 10 milioane de USD, foarte multe organizatii implicate si care, prin executia lui, va determina o schimbare majora in businessul respectiv. Ca si exemple putem sa ne gandim la constructia unei rafinarii ( cred ca erau 3 sau 4 in romania la un moment dat!) sau constructia unui zgarie-nori de peste 50 de etaje. E important sa intelegeti acest lucru pentru ca situatiile din intrebari sunt aplicabile unor asemenea proiecte, de unde si complexitatea probelemelor si situatiilor ce pot fi generate ca intrebari.

14. Fii pregatit pentru cel putin 1o tipuri de intrebari diferite! – le vom discuta detaliat in viitor

  • intrebari situationale
  • intrebari cu mai multe raspunsuri corecte
  • intrebari cu informatii nerelevante in context „extraneous information”
  • intrebari in care apar termeni inventati „made-up terms”
  • intrebari ce au in centru intelegerea proceselor de project management
  • intrebari in care o notiune cunoscuta este pusa in context nou
  • intrebari cu raspunsuri care contin enumerari de date, actiuni sau procese
  • intrebari cu informatie in exces, unde notiuni simple sunt descrise folosind cuvinte multe
  • intrebari ce contin calcule
  • intrebari care nu se puncteaza

15. Citeste PMP EXAM PREP by Rita Mulcahy de cel putin 2 ori! Studiile au aratat ca parcurgerea unei notiuni de cel putin 3 ori fixeaza conceptul respectiv pe termen lung; astfel recomandam parcurgerea cartii de cel putin 2 ori, iar pentru capitolele pe care le considerati mai dificile de 3 ori! Nu insistati pe ceea ce stiti pentru ca nu adaugati valoare in timpul pregatirii! Timpul de pregatire trebuie folosit intelept pentru a clarifica notiunile dificile!

16. INVATA sa identifici UNDE te afli in PROIECT! In timpul examenului intrebarile se vor succeda rapid de la o arie la alta astfel incat va trebui sa intelegeti  ( te pui in situatia PM pentru acel proiect) unde anume sunteti in proiect ( in ce grup de procese) si ce anume se intampla – conform situatiei descrise!

17. INVATA sa treci cu usurinta de la o ARIE de cunostiinte la alta! In timpul pregatirii, chiar daca nu ai softul de pregatire FAStrack care simuleaza examenul, incearca sa practici rapsunsul la intrebari alegand succesiv intrebari din capitole diferite; la examen intrebarile vor veni ca un „bombardamet continuu” (expresia unui coleg) si trebuie sa poti sari cu usurinta de la un topic la altul – de la HR la RISC, de acolo Procurement, apoi Integration, EVM…

18. INAINTE de EXAMEN sa ai una sau doua zile libere! Este foarte important sa te duci linistit la examen, fara stressul unor probleme de la munca, care nu te-au lasat cu o noapte inainte sa dormi! Este un examen in care trebuie sa fii concentrat, sa fii in modul de gandire PMI-like si in cele doua zile care ti-au ramas pana la examen sa repeti doar notiunile dificile (intr-o postare viitoare vom discuta despre cum trebuie sa INVATATI) !

19. Softul de pregatire FASTrack PMP Rita Mulcahy (parte din pachetul GARANTAT oferit de noi) NU este un instrument de verificare ci un instrument de pregatire si invatare! Raspunsurile sunt explicate si beneficiul maxim este cand, in perioada de pregatire, gresiti la foarte multe intrebari! Acest lucru inseamna ca, folosind softul, va veti clarifica acele notiuni prin explicatiile oferite si trimiterile la pagina din PMP EXAM PREP sau PMBok unde este descrisa notiunea respectiva.

20. Examenul este in LIMBA ENGLEZA! Nimic nou, veti spune, insa va atrag atentia ca in acest examen faptul ca ca un verb este la trecut sau prezent face diferenta intre un raspuns gresit si unul corect ! Trebuie sa stapaniti foarte bine limba engleza (scris) si notiunile de project management – vezi recomandarea 8! Daca limba engleza iti joaca feste (in special conjugarea verbelor)  sau termenii de PM nu iti sunt clari, te rog sa amani examenul pentru o data ulterioara sau fii pregatit sa pierzi!

Daca considerati ca aceste recomandari sunt folositoare va rog sa le distribuiti celor care si-au propus sa obtina certificarea PMP!

Daca aveti intrebari va rog sa-mi scrieti la adresa ilie.dragan@eupc.ro sau sa ma contactati pe Linkedin – Ilie Dragan.

Vor urma si alte articole cu recomandari pentru obtinerea certiticarii PMP din prima incercare!

Cu drag,

Ilie Dragan, DBAc, MBA, PMP

Distribuiți:

Lăsați un răspuns